Pagini

vineri, 22 martie 2013

Copiii nostri...

Vedem si auzim tot mai des copii care se confrunta cu diferite probleme, fie ca sunt probleme de comportament, fie de sanatate, de concentrare...tot mai multi copii sunt diagnosticati cu ADHD. Parintii privesc de multe ori neputinciosi, psihologii cauta explicatii, psihiatrii recomanda tratamente... si totusi copiii continua sa aiba probleme. Cazurile de autism sunt in crestere, violenta la varste la care altadata inca ne jucam de-a baba oarba si citeam povesti este in crestere...
Si daca nu cautam solutia acolo unde ea se afla, mica si nebagata in seama? Daca copiii nostri nu manifesta decat propriile noastre conflicte interioare, neputinte, neimpliniri? Copiii sunt profund ancorati in campurile noastre, percep schimbarile subtile care apar, rezoneaza pe aceleasi frecvente cu noi... ceea ce incercam sa ascundem iese la iveala in neincetatul dialog tacut dintre noi si ei. Daca suntem nervosi, desi incercam sa ascundem cumva aceste stari, ei le vor manifesta in locul nostru... poverile de neimplinire, frustrarile adanc zavorate ni se vor manifesta prin ei. Alegeti o zi in care nu aveti foarte multe de facut si petreceti-o cu copiii - deschideti-va inimile si fiti prezenti alaturi de ei. Observati cum in  functie de starile voastre mentale, emotionale, modul lor de a se comporta se schimba. Uneori, tot ceea ce ni se cere pentru a avea copiii pe care ni-i dorim este efortul de a fi prezenti in mod constient in propria viata.
Lucrati cu voi insiva, deschideti-va inimile, creati armonie in jurul vostru si in voi. Copiii vor incepe treptat sa reflecte schimbarile, vor deveni mai luminosi, mai calmi. Puteti folosi o muzica linistitoare ca sunet ambiental pentru camera copilului, folositi uleiurile esentiale pentru a crea o stare de pace interioara. Analizati dieta alimentara si alegeti legume si fructe proaspete, mai putina carne, mai putine dulciuri procesate. Jucati-va cu ei. Fiecare copil are propriul ritm de invatare, nu va pierdeti rabdarea atunci cand nu inteleg ceva, schimbati metoda. De multe ori invatarea prin joc este mult mai rapida. Poate ca nu aveti prea mult timp pentru a sta cu ei... dar calitatea timpului petrecut impreuna este mai importanta. Veniti spre ei curati si luminosi, nu plini de gandurile si problemele zilei iar ei va vor raspunde cu bucurie.
Curatati propriile vieti de frustrari, neiertari, neiubiri, impacati-va cu voi insiva si copiii va vor urma, fara a fi nevoie sa-i pedepsiti. Daca va inchideti in negativitate, pedepsele nu vor functiona ci ii vor face sa manifeste si mai mult acele comportamente de care doriti sa-i dezvatati. De multe ori este necesar sa ne oprim si sa ne intrebam ce refuzam sa vedem / acceptam in noi. Vom observa ca ceea ce se manifesta prin ei este tocmai ceea ce refuzam sa recunoastem in interiorul nostru.
Un copil cu probleme nu este un stigmat pentru familie ci o invitatie la cunoasterea de sine, nu-l izolati, nu-l blamati... iubiti-l si multumiti-i pentru trezirile si intelegerile la care va invita. De multe ori, Universul ne trimite lectii prin copii, iar ei, cei mici, devin indrumatorii tacuti... maestrii care ne deschid spre noi, spre o noua perspectiva asupra vietii. Alaturi de ei invatam sa apreciem, sa fim simpli, dar mai ales, SA FIM.
Trimiteți un comentariu