Pagini

joi, 28 martie 2013

Despre karma I

              Karma este o suma a gandurilor, faptelor, trairilor noastre, bune sau mai putin bune, acumulate de-a lungul tuturor intruparilor noastre. Vestea proasta... pentru ca tot mai des se vehiculeaza aceasta idee... este ca nu putem dizolva karma. Nu ne putem trezi intr-o dimineata spunandu-ne "azi nu mai am karma"sau "mi-am ars / dizolvat karma". Este adevarat ca de-a lungul evolutiei spirituale exista un moment in care putem pasi dincolo de legea karmei, dar acest lucru presupune cunoasterea profunda a sinelui, alinierea totala la vointa divina si faptul ca, de-a lungul drumului, ne-am platit datoriile fata de ceilalti si fata de noi insine. Atata timp cat mai exista neiertari de sine si de ceilalti, frustrari, razbunari, neiubiri... ne aflam inca in timpul platilor.
            Ceea ce putem face, si o poate face oricine, daca doreste, fara a fi initiat, fara meditatii indelungate... fara a fi fortat sa aleaga o cale sau alta, este sa devina constient de el insusi, sa faca bine exact in locul in care se afla, sa dea ce poate el mai bun in toate aspectele vietii sale. Putem ierta si ne putem ierta, putem invata sa iubim si sa ne iubim, iar aceste lucruri nu tin de o practica sau alta, ci de dorinta libera a fiecaruia de a trai frumos, de a cladi o lume mai buna pentru el insusi si pentru ceilalti. Putem cultiva compasiunea, toleranta, o moralitate sanatoasa in viata noastra si treptat, ne vom simti mai bine. O plata karmica poate produce suferinta, este adevarat, dar depinde de noi cum ne raportam la ea. Alegem sa continuam lantul platilor prin gandurile, faptele, emotiile noastre sau alegem sa iertam, sa ne iertam si sa mergem mai departe? Nimeni nu poate alege in locul nostru.
           Cand nu suntem constienti de noi insine, acest lucru nu ne afecteaza doar pe noi, ci tot ceea ce se afla in jurul nostru... familia, copiii, modul in care suntem priviti de ceilalti etc. Sunt copii care preiau din platile parintilor si ne trezim ca, fara sa intelegem de ce, copilul nostru frumos, inteligent, se imbolnaveste, nu are noroc, nu se poate casatori, etc. Schimbarea modului nostru de a gandi, modificarea felului in care ne raportam la viata, poate afecta benefic sau negativ viata copiilor, a nepotilor, a sotului / sotiei etc. 
         Isus poate fi modelul pe care sa-l urmam in devenirea noastra, putem citi pildele ( incercand sa intelegem si sa aplicam in vietile noastre) si urma metoda de rezolvare a problemelor folosita de El - compasiunea, intelegerea pentru cel care avem senzatia ca a gresit fata de noi... Pentru a creste spiritual nu ni se cer acte de eroism, ci un strop de prezenta si responsabilitate fata de noi si fata de ceilalti. Iertarea, atunci cand apare in suflet, poate diminua gravitatea unei plati, poate schimba o karma grea intr-o cale de plata mai usoara. Sa spunem ca am ucis pe cineva, intr-o viata anterioara, iar in prezent aceasta persoana vine si ne face necazuri, ne agreseaza etc. Daca raspundem cu aceeasi moneda, lantul karmic va continua. Putem alege in schimb sa intelegem, sa iertam. Treptat, problemele se vor diminua. Cereti iertare celui care va aduce necazuri, o puteti face in timpul rugaciunii, in meditatie sau pur si simplu seara, inainte de a va culca... Nu este necesar sa descoperiti unde si ce anume ati gresit, nu sunt necesare regresii... energia iertarii si a iubirii va topi treptat negativitatea care vine dinspre agresor.
Trimiteți un comentariu