Pagini

luni, 22 aprilie 2013

Lectiile cuplului...ups, au aparut copiii

                              Momentul aparitiei copiilor este un punct de rascruce in viata oricarui cuplu. Copiii reconfigureaza harta energetica a parintilor, vin insotiti de darurile, potentele si lectiile lor, aduc bucurii si provocari. Uneori, in campurile energetice ale mamei copilul poate fi simtit cu mult timp inainte de a fi conceput, el ii poate oferi protectie, o ajuta sa creasca, sa-si implineasca temele de viata necesare pentru a-i oferi mediul necesar nasterii. In noua configurare energetica, copilul isi aduce aportul sau de spor, ingeri, protectie, lumina, sau incercari. Copiii schimba viata celor doi parinti, modifica mediul material si spiritual astfel incat sa-i serveasca misiunii primite la intrupare. 
                           Aparitia noului membru al familiei este insotita de provocari... viata parintilor trece prin transformari - timpul, intimitatea, notiunea de "noi" trebuiesc regandite pentru a include schimbarile. Oboseala, stress-ul schimbarilor afecteaza cuplul, il poate destabiliza, uneori chiar destrama, daca cei doi nu sunt pregatiti pentru acest pas care necesita maturitate si o buna cunoastere de sine. In jurul copilului se nasc dispute, divergente intre generatii... se dau sumedenie de sfaturi, se analizeaza n posibilitati... si din haosul creat se naste un nou mod de a percepe lucrurile, intamplarile, emotiile. Ideal ar fi ca in momentul aparitiei copilului cuplul sa fie bine configurat, iar fiecare sa se cunoasca pe sine, sa fie centrat in inima. Evident, suntem departe de ideal si invatam, daca dorim, pe masura ce experimentam noul rol.
                          A fi parinte poate fi un dar al regasirii de sine, al cresterii spirituale, atata timp cat suntem deschisi sa primim lectiile pe care universul ni le ofera. Privindu-ne copiii invatam despre noi, ne putem imbratisa propriul copil interior, il putem lasa sa se joace liber, redescoperind bucuriile pe care ni le-am refuzat, considerand ca a fi serios, sobru, lipsit de imaginatie face parte din rolul de adult. Redescoperind jocul, inocenta, ne lasam aripile sa creasca din nou, sa ne poarte pe cararile spiritului. Visam, imaginam lumi pe care doar inocenta copilariei ni le poate reaminti.
                     Si totusi, in cuplu se pot anunta nori grei de furtuna... astfel ca cei doi trebuie sa reinvete convietuirea. Noi motive de enervare apar - cine sta mai mult cu copilul, ce rol are mama, cat trebuie sa se implice tatal... cine are mai mult timp pentru el insusi... exista sumedenie de motive de cearta, daca stam sa le cautam. Dar exista si o sumedenie de motive si momente prielnice evolutiei, cunoasterii... daca avem dorinta sincera de a invata.
                       
Rolul de parinte este una dintre lectiile cuplului, o experienta menita sa ne ajute in intelegerea diferitelor aspecte ale iubirii, ale convietuirii... ne vorbeste despre jocul generatiilor, despre temele de viata pe care ni le-am propus.
Trimiteți un comentariu