Pagini

luni, 30 septembrie 2013

Istoria devotiunii Rozariului


 Sf. Dominic Guzman (1170-1221), fondatorul Ordinului Predicatorilor, dominicanii, este considerat în general ca creatorul Rozariului. Dar acesta nu este adevărul istoric, spune pr. Ennio Staid, teolog dominican şi expert în această temă.
Această devoţiune către Fecioara Maria apăruse mai demult, deşi sfântul spaniol şi dominicanii au devenit principalii lui promotori. Conform pr. Staid, momentul cheie al dezvoltării Rozariului a avut loc între secolele XII şi XV. La începutul secolului al XII-lea, rugăciunea “Bucură-te Marie” era răspândită în Occident. Vestirea îngerului, menţionată şi în Evanghelie, a fost până în secolul al VII-lea antifon la ofertoriul din a patra duminică a Adventului, duminică cu o semnificaţie mariană aparte.
Singura parte a rugăciunii care se recita era amintirea acestui pasaj şi a cuvintelor Elisabetei. Numele lui Isus şi partea a doua – Sfântă Marie… – au fost introduse în jurul anului 1483. Iniţial, recitatea salutului Mariei nu implica şi contemplarea misterelor vieţii lui Cristos. Între 1410 şi 1439, Dominic de Prusia, un cartusian, le-a propus credincioşilor o formă de rugăciune mariană în care erau incluse 50 de “Bucură-te Marie”, fiecare urmată de o referinţă la un pasaj evanghelic.
Ideea cartusianului a avut un mare succes, şi această rugăciune s-a răspândit în secolul al XV-lea. Referinţele evanghelice finale sunt extrem de numeroase, la un moment dat ajungând să fie 300, în funcţie de regiuni şi de devoţiunile favorite. Dominicanul Alain de la Roche (1428-1478) a contribuit la răspândirea rugăciunii mariane, care de atunci a început să fie numit “Rozariul la Preasfânta Fecioară Maria”, prin predicile ţinute şi prin fraternităţile mariane fondate de el.
Rozariul a fost simplificat în 1521 de către dominicanul Alberto da Castello, care a ales 15 pasaje evanghelice pentru meditat, şi a adăugat o scurtă rugăciune la încheierea recitării “Bucură-te Marie”. Papa Pius al V-lea (1566-1572) a instituit esenţa structurii actuale a Rozariului prin bula “Consueverunt Romani Pontifices.” Miercuri, Papa Ioan Paul al II-lea a semnat o Scrisoare apostolică, ce are ca temă centrală tot Rozariul.

sursa:www.catholica.ro
Trimiteți un comentariu