Pagini

miercuri, 26 martie 2014

Acceptarea de sine                       In calatoria vindecarii interioare acceptarea de sine joaca un rol esential. Invatam sa ne acceptam pe noi insine, dincolo de vinovatie, rusine, victimizare, prin intelegerea faptului ca fiecare eveniment si fiecare persoana din vietile noastre a jucat un rol in propria noastra devenire. Privind in urma putem gasi zeci de motive, solutii, raspunsuri pentru cumpenele de altadata... dar acestea apartin celor care suntem acum, nu celor ce eram la momentul respectiv din trecut. 
                       Aud adesea fraze de genul "ma accept pe mine cel/ cea de acum, dar... nu ma pot impaca cu ce am facut acum x ani...". Bine, bine... dar ceea ce suntem azi s-a nascut din gandurile, emotiile, alegerile de ieri. Tot noi eram si acum 5 ani... si acum 10 ani, cu siguranta tot noi eram. Si atunci? Fiecare clipa din viata este o curgere, o devenire, o evolutie... iar a nu accepta ceea ce am fost in urma cu un timp inseamna a nega o parte din propria devenire. De ce o negam? Dezveliti evenimentul pe care nu-l puteti accepta de toate emotiile, de toate temerile, trairile si reactiile avute atunci si el va ramane experienta pura... veti intelege lectia ascunsa in el si, prin intelegere veti aduce vindecarea. Ceea ce face ca lucrurile sa para de neacceptat sunt emotiile traite atunci, emotii pe care le-am purtat cu noi zi de zi, aducandu-le in prezent. Se poate spune ca purtam in spate sacii emotiilor trecute si tocmai acesti saci trebuie dati jos pentru a ne vindeca.
                        Acceptarea de sine aduce o eliberare benefica nu doar in interior, ci si in relatiile cu ceilalti. Oare putem accepta la un altul ceea ce nu putem accepta la noi insine? Nu cumva lipsa de acceptare de sine duce treptat la intoleranta? Si nu cumva etichetele puse altora isi au radacinile in conflictele noastre interioare? De multe ori ne spunem ca pentru a ne accepta trebuie sa fim mai buni, sa putem mai mult, sa fim mai mult. Mai mult decat cine, decat ce? Daca vom astepta sa fim perfecti pentru a ne accepta, n-o vom face niciodata. Nu exista mai mult sau mai bine, cei care suntem azi ne nastem din ceea ce am fost ieri si cladim ceea ce vom fi maine. Ne cucerim pe noi insine in fiecare zi, ne acceptam in fiecare zi, ne iertam si iertam. Devenirea este o calatorie personala. Suntem asemeni apei care isi porneste drumul de la izvor, pentru a se varsa apoi in mare. Faptul ca obstacolele, poticnirile, serpuirea neincetata ii modifica aspectul exterior, forma de manifestare, ea nu inceteaza sa fie aceeasi apa, asa cum noi nu incetam sa fim acelasi spirit etern creator. 
                        Ceea ce putem face este sa ne descoperim, sa ne intelegem lectiile, nu cucerind prin forta, ci prin blandete. Daca in locul vostru ar fi gresit un copil, ar fi fost acceptabil pentru ca nu stia ce face, era doar un copil, nu-i asa? Purtati-va cu voi insiva asa cum v-ati purta cu un copil, asemeni unui copil cresteti, intelegeti, deveniti, chiar daca trupul s-a copt cu mult timp in urma. Aveti fata de voi gingasia rasaritului de soare si ranile interioare se vor vindeca. Nu va puteti iubi pe voi insiva fara a va accepta si daca nu aveti iubire pentru voi, cum o veti darui altora? Cum poti oferi altuia ceea ce tu nu ai? Cum poti arata compasiune altei fiinte in timp ce cu tine ramai necrutator? Asta nu inseamna sa iti accepti orice atitudine, sa iti scuzi orice fapta, ci sa accepti ca au fost momente sau situatii in care pur si simplu erai plecat din propria viata si ceea ce ai ales a fost pe baza unor reactii, programe, conditionari. Odata ce te-ai trezit si esti prezent in tine, in centrul tau, esti responsabil de alegerile facute, este responsabilitatea ta sa iti construiesti viata dupa valorile tale interioare. Iti accepti momentele de cadere... dar te ridici, nu ramai in ele si nu le cari dupa tine. Acceptarea de sine elibereaza trecutul, te elibereaza pe tine insuti si pe cei din jurul tau, te ajuta sa intelegi punctul in care te afli si din care incepi sa construiesti si sa modelezi constient si responsabil omul care vei fi maine.
Trimiteți un comentariu