Pagini

luni, 10 martie 2014

Despartirea de cei dragi

               


                       Despartirile sunt adesea momente de rascruce, in care emotiile, trairile capata intensitati dureroase. Pentru un timp acestea ne pot lasa intr-o aparenta stare de vid, cu senzatia ca nu putem merge mai departe... si cu cat ne zbatem mai mult, cu cat incercam mai mult sa iesim din aceste stari... cu atat avem senzatia ca ne afundam mai tare. Despartirea creeaza iluzia separarii... atat in cazul divorturilor, a destramarii unui cuplu, cat, mai ales, in cazul decesului unei fiinte dragi. Cu cat reusim sa ne desprindem mai mult de modul de a gandi si simti bazat pe dualitate, cu atat mai mult ni se dezvaluie alte aspecte, alte perspective asupra vietii, a sensului sau profund si a universului si intelegem ca separarea este o iluzie... nimeni nu pleaca cu adevarat de langa noi... ci doar trece intr-o alta forma de existenta. In momentul in care reusim sa constientizam - intelegem - integram acest fapt, durerea separarii se atenueaza, capata alte sensuri, dispare senzatia dureroasa de ruptura si parasire.
               Fiecare trecem, la un anumit moment al vietii, prin astfel de evenimente triste si este important, atat pentru noi, cat si pentru cei plecati, sa intelegem ca, dincolo de tot ceea ce mintea si emotiile par sa ne spuna, separarea este o iluzie. Nu suntem parasiti. Uneori, cei care trec dincolo de val ne raman alaturi pentru o perioada, ne ajuta, vegheaza asupra noastra... ceea ce ne impiedica insa sa-i putem simti este propria noastra durere.
                  Ce putem face? Putem accepta durerea simtita, o putem lasa sa fie, constienti de prezenta ei. Acceptarea presupune lipsa rezistentei, a luptei cu emotia. Lasati durerea sa fie, priviti-va pe voi insiva cu iubire, cu compasiune si oferiti-va ragazul de a va vindeca. Pierderea unui parinte, a unui frate... poate da pentru o perioada senzatia dezradacinarii. Copilul din noi se simte parasit, abandonat, vulnerabil... Va sugerez o meditatie simpla si eficienta pentru a reusi sa treceti mai usor peste clipele grele:

                      Gasiti un moment al zilei in care va puteti relaxa, linisti in singuratate, asezati-va comod si, pentru cateva minute urmariti firul calm, monoton al respiratiei. Daca apar diferite ganduri, nu opuneti rezistenta, doar observati ca ele exista si reveniti la ritmul respiratiei. Cand va simtiti pregatiti, imaginati-va / vizualizati cum in fata voastra apare un copil - voi insiva, asa cum erati in copilarie. Priviti-l cum se apropie de voi si imbratisati-l. Intrebati-l ce simte, ce temeri, suferinte are... si lasati-l sa vi le spuna. Poate se simte parasit, abandonat, furios... ascultati orice are sa va spuna fara sa judecati nimic... doar ascultati. Asigurati copilul din fata voastra ca ii sunteti alaturi, lasati-l sa simta iubirea si compasiunea voastra, oferiti-i iubirea de care are atat de multa nevoie pentru a se vindeca. Ramaneti in aceasta stare atat cat simtiti necesar, apoi luati-va la revedere si priviti copilul cum se departeaza de voi mai linistit, increzator si senin.

                   Poate ca intre voi si cei dragi au ramas cuvinte nespuse, neiertari, resentimente, reprosuri... poate ca, pur si simplu lipsa lor va face sa simtiti ca nu i-ati apreciat suficient, ca nu le-ati oferit iubirea, timpul, pretuirea pe care o meritau... iar acum este prea tarziu pentru a mai face ceva. Niciodata nu este prea tarziu. Fie ca le spuneti in timpul meditatiei sau al rugaciunii, fie ca le scrieti o scrisoare in care le marturisiti ceea ce simtiti... gandurile si sentimentele voastre vor ajunge la ei. Priviti-va emotiile cu compasiune, lasati-le sa fie, sa se elibereze... si va vor lasa liberi. Detasarea nu implica reprimarea sensibilitatii, a emotiei, fie ea bucurie sau durere... ci intelegerea faptului ca toate starile prin care treceti exista, sunt ale voastre... si doar voi le puteti vindeca prin iubire si compasiune fata de voi insiva. Iubirea vindeca tot... este taina care alchimizeaza orice obstacol, blocaj, suferinta in lumina.

Trimiteți un comentariu