Pagini

duminică, 23 martie 2014

Prezenti in propria viata - un exercitiu

                     Daca ar veni cineva sa ne spuna ca lasam viata sa ne traiasca, fara a ne gandi macar ca noi suntem cei care ar trebui sa o traim... probabil am zambi cu superioritate. Oare nu traim noi clipa de clipa, nu suntem noi cei care suferim, ne bucuram, vorbim, simtim? Si totusi, suntem noi aceia? Incercati pentru cateva minute doar sa fiti... atat. O sumedenie de ganduri va va asedia din toate partile. Cate dintre ele sunt despre trecut, despre amintiri, senzatii, emotii, oameni, locuri? Cate sunt despre viitor, planuri, ziua de maine, urmatoarea vacanta etc? Si atunci, unde traim? In trecut? In viitor? Unde este prezentul? Ne construim viitorul prin prisma trecutului, a emotiilor, judecatilor emise candva de noi si de ceilalti... desi viata se desfasoara Acum... si viitorul se creeaza Acum, alegerile constiente se fac in Acum, in detasare fata de ieri si fata de maine. 
                 Va propun un exercitiu simplu pentru a invata sa traiti in prezentul vostru, in acea clipa unica in care schimbarea interioara este posibila si fireasca.
                 Alegeti un moment al zilei in care puteti sta linistiti, fara a fi deranjati de cei din jur, telefoane, intalniri... si priviti o floare. Poate fi orice floare doriti, doar priviti-o. Observati-i culoarea, parfumul, catifelarea petalelor, respirati in voi floarea, lasati-o sa se dezvaluie privirii voastre. Veti observa ca dupa cateva minute atentia voastra va rataci printre ganduri, penduland intre planuri, amintiri... nu va opuneti, doar intoarceti atentia cu blandete spre floare. Dupa un timp, exersand de cate ori aveti ocazia, gandurile se vor risipi si... intr-un moment magic, veti fi doar voi si floarea... si atunci veti fi prezenti in Acum, total prezenti in privirea indreptata spre floare.
                  Reluati apoi exercitiul urmarindu-va respiratia. Nu fortati, doar observati miscarea corpului, aerul care patrunde si iese din plamani. Din nou, lasati gandurile sa fie si de cate ori rataciti printre ele reveniti bland la respiratie. Oferiti-va timp sa fiti, lasati gandurile sa fie, nu opuneti rezistenta. Nu este o competitie, nu se acorda note si nu este un altul mai bun sau mai slab. Sunteti doar voi. Dupa o perioada de exersare gandurile vor fi tot mai putine si va veni ziua in care vor fi disparut in intregime... lasandu-va intr-un moment de prezenta pura.
                Aplicati acest exercitiu in diverse situatii pe parcursul zilei, in discutii, in timpul activitatilor... fiti total prezenti in ceea ce faceti, indiferent de importanta pe care o acordati acelui lucru. Observati schimbarile care apar in voi, in relatiile voastre, in calitatea lucrurilor facute. In Acum judecatile, temerile, resentimentele, angoasele nu exista. Ele apartin trecutului si viitorului. In Acum sunteti liberi sa fiti si ii lasati pe ceilalti liberi sa fie, portile potentialului ascuns in voi se deschid si deveniti creatori ai vietii voastre.
Trimiteți un comentariu