Pagini

marți, 4 noiembrie 2014

Consilierea spirituala - intre ajutor si manipulare

                              In ultima perioada a tot plouat cu consilieri spirituali. Se ofera consiliere cu ingeri, cu diferite energii, care mai de care cu nume mai sofisticate, cu extraterestrii...in fine, se consiliaza cu aproape orice. Evident, printre consilieri exista oameni bine intentionati care doresc sa isi aduca o contributie, oricat de mica, la evolutia planetei, oameni care doresc sa ajute si sa evolueze... dar mai exista si o alta categorie, uneori foarte bine camuflata sub masca spiritualitatii, a celor care au vazut in nevoia fiecaruia de a se descoperi pe sine si de a creste spiritual posibilitatea unei afaceri profitabile. Cum ne ferim de acestia? Destul de greu, la prima vedere. Cei care ajung in fata unui consilier sunt, cu rare exceptii, oameni care au framantari interioare, probleme carora nu le-au gasit o rezolvare si apeleaza la consilier ca la o ultima solutie. Si atunci, omul vine cu inima deschisa, gata sa-si puna sufletul pe tava, receptiv la tot ceea ce i se spune, vine cu dorinta sincera de a intelege ce este cu el insusi, ce i se intampla. E vulnerabil, sugestionabil, gata sa primeasca orice sugestie, orice idee... Consilierea este extrem de delicata, iar consilierul trebuie sa trateze fiecare caz in parte cu atentie pentru a fi capabil sa ajute fara a crea dependente, fara a incerca sa convinga clientul ca o cale sau alta este ceea ce i se potriveste. Consilierul este doar o umbrela pe timp de ploaie. In momentul in care clientul incepe sa se descurce singur, sa-si lamureasca framantarile si sa se echilibreze, este necesar sa se retraga.
                             Ce se intampla cand avem de-a face cu o pseudo-consiliere? Initial lucrurile decurg normal, suntem ajutati, indrumati cu amabilitate. Consilierul afiseaza o atentie deosebita fata de problemele noastre... o atentie chiar "prea deosebita", ne este alaturi, vrea sa ne cunoasca orice miscare sufleteasca, orice gand si emotie... pentru a ne ajuta. Dar, treptat, ideile, gandurile, emotiile noastre cunosc modificari, simtim nevoia sa-i spunem consilierului orice, suntem agitati cand nu reusim acest lucru. Indiferent de orientarea spirituala anterioara incepem sa fim interesati de calea urmata de cel care ne ofera ajutor si parca simtim ca aceasta este cea mai potrivita pentru noi. Uneori consilierul incepe sa ne inoculeze subtil sentimente de vinovatie... avem probleme pentru ca am gresit candva, acum x vieti, pentru ca modul in care privim lucrurile este gresit, pentru ca ceea ce credeam inainte de a ajunge la consiliere ca este calea noastra este o mare eroare... in fine, se gasesc diferite motive pentru a ne simti vinovati, in functie de propriile sensibilitati. Inocularea acestor sentimente de culpabilizare ne fac si mai vulnerabili in fata consilierului binevoitor. In cel mai fericit caz, clientul ajunge treptat...dar aproape sigur, un discipol al consilierului, cotizand regulat, de obicei sume modice... dar pe durata nedefinita. In cazurile mai putin fericite, omul pleaca fie total dezechilibrat, fie scarbit de ceea ce inseamna consilierea spirituala, devenind un adversar al ideii de spiritualitate.
                        Cateva semne care ne pot da de gandit si care ar trebui sa ne dea de gandit, sa trezeasca un semnal de alarma fata de consilierea primita si de beneficitatea acesteia sunt: schimbarea brusca a gandurilor, a preferintelor, nevoia de a fi in contact permanent cu consilierul, santajul emotional pe care consilierul il exercita asupra clientului - daca nu faci asa...nu o sa evoluezi/ nu o sa te vindeci etc, nu te voi mai primi la consiliere, imbratisarea neconditionata a ideilor sugerate de consilier, sentimente crescute de culpabilitate etc.
                     De ce practica unele persoane asa ceva? Pentru ca pot...sunt persoane care si-au dezvoltat anumite capacitati pe care le folosesc in interes personal. Ar trebui judecate? Nu. Isi au locul lor si cei care ajung in astfel de situatii rezoneaza cu aceste persoane si au ceva de invatat din aceasta experienta. Exista o fascinatie a puterii care devine uneori irezistibila... sa stii ca poti exercita o influenta majora asupra oamenilor, ca ii poti manipula in avantajul tau... ca poti avea astfel discipoli care sa-ti gadile orgoliul... toate acestea pot provoca o cadere spirituala serioasa. Si, totodata, pot fi o lectie pentru respectiva fiinta... sa invete despre mirajul puterii, despre manipulare...si cat de dureros poate fi atunci cand roata se intoarce.
                         Ceea ce este fiecare dator sa faca este sa fie constient, sa gandeasca pentru sine, sa-si puna intrebari si sa-si lase intuitia sa vorbeasca... iar daca este victima unui asemenea consilier, sa inteleaga ca ceea ce i s-a intamplat nu are nimic in comun cu ceea ce inseamna spiritualitatea.
Trimiteți un comentariu