Pagini

sâmbătă, 20 decembrie 2014

Despre Craciun

                 


                      De cateva zile toata lumea alearga, forfota in piete, in magazine... nervi, oboseala, agitatie... rezervari la pensiuni, restaurante. Si in tot acest haos ne pierdem pentru un timp, ca apoi sa ne intrebam - gata, asta a fost tot? Asta este Craciunul? Pentru ce atata agitatie? Apoi, in saptamanile ce urmeaza... ne refacem dupa sarbatori. Doamnele constata ca au nevoie de dieta, domnii isi amintesc cu nostalgie aceleasi mese copioase... fara a se simti vinovati fata de silueta mai plina. 
Asta e tot? Atat a ramas din Craciun? O perioada a meselor intinse, a cadourilor si nervilor intinsi peste limita de vizitele la rude? 
                         Ceea ce sarbatorim poate ramane cumva ascuns printre legende, povesti, deformat pe alocuri de trecerea timpului si interpretarile fiecarei epoci. Craciunul, inainte de a fi o celebrare a nasterii lui Isus, ori o celebrare a soarelui, este un timp in care celebram un nou mod de a fi, de a trai, un mod de a percepe lumea care ne-a fost revelat acum doua mii de ani. Celebram Lumina, nu cea a podoabelor din brazi, nu cea din reclamele colorate... ci acea lumina din noi, acea lumina care ne inspira sa dorim o lume mai plina de pace, de iubire... 
                         Poate ca, in aceste zile, cel mai frumos cadou pe care ni-l putem face si il putem face celorlalti este sa lasam lumina din noi sa straluceasca, sa-i ascultam pe cei din jur cu inima, sa le dam posibilitatea sa fie ceea ce sunt, fara judecati, fara asteptari... si sa ne permitem sa fim. Lumina nu judeca, nu e partinitoare, nu imparte lumea in buni si rai, in crestini si pagani... nici macar in treziti si adormiti. Ii lumineaza pe toti cu aceeasi blandete. Daca in timpul anului suntem prea ocupati cu ceea ce credem ca suntem, cu ceea ce vrem ca ceilalti sa creada ca suntem... poate in aceste zile gasim ragazul sa fim noi insine.
                       In acest an, faceti-va voua insiva cadoul cel mai pretios pe care doar voi insiva vi-l puteti face - lasati-va sa fiti.
Trimiteți un comentariu