Pagini

marți, 2 decembrie 2014

Despre responsabilitate III - karma si responsabilitatea

 

sursa foto:http://www.choprayoga.com/vancouver/wp-content/uploads/2014/08/karmic-horacio-cardozo.jpg

                  Cu ani in urma, atunci cand treceau prin dificultati, oamenii vorbeau despre ghinion, nesansa, zile rele... acum, tot ceea ce vine spre noi si creeaza disconfort este karma... Avem relatii karmice, boli karmice, vieti aflate sub legile karmei. Si, de multe ori, acest termen devine un obstacol, o bariera care ne impiedica sa vedem solutiile pentru rezolvarea propriilor probleme. Ni se pare ca, daca o situatie este numita karmica tot ceea ce putem face este sa ne resemnam, sa acceptam ideea ca asta este... am facut ceva rau si trebuie sa suferim pentru ca problema sa dispara. Ne asezam siguri in pozitia de victima ori calau, in functie de ceea ce credem ca avem de ispasit. Si totusi, facand acest lucru nu urmam decat jocurile mintii, ne cream iluzia ca avem totul sub control si ca, suferind o anumita perioada sau prestand servicii gratuite in folosul unor grupuri etc. diminuam povara actiunilor gresite.
                In definitiv, karma nu este nici buna, nici rea. Este consecinta fireasca a actiunilor, gandurilor si emotiilor noastre. Nimeni si nimic din afara noastra nu creeaza aceste consecinte si nici nu le poate prelua si suporta in numele nostru. Exteriorul, viata noastra, asa cum o percepem, este reflectarea fidela a interiorului, a neiertarilor, neiubirilor, resentimentelor noastre iar ceea ce percepem ca fiind de natura karmica este cumulul acestor amintiri dureroase si programe care se manifesta pentru a fi eliberate. Nimeni in afara de noi insine nu ne pedepseste. 
In momentul in care alegem sa devenim responsabili pentru ceea ce cream si atragem in vietile noastre incepem sa observam aceste tipare, programe si le putem elibera prin intelegere, acceptare, iertare. Avem nevoie sa ne iertam, sa dam drumul poverilor pe care singuri ni le-am pus in carca. 
               Sunt oameni care indura ani intregi relatii nepotrivite, relatii care le aduc durere, frustrari... asteptand ca plata karmica sa se incheie. Si nu este vorba doar de relatii de cuplu, ci de orice tip de relatie abuziva. Vestea proasta este ca putem astepta mult si bine...nu asa se rezolva lucrurile. Daca ne transformam in victime nu ne eliberam, ci atragem tot mai multe situatii care sa ne confirme starea de victima. Deveniti responsabili pentru voi, ganditi pentru voi, simtiti pentru voi, nu ceea ce trebuie sau da bine, ci ceea ce percepeti cu adevarat in interior. Ati fi surprinsi sa observati cat de mult din acel voi pe care credeti ca il stiti este o iluzie cladita din ceea ce vi s-a spus ca sunteti. Nu va cedati puterea interioara altora, fie ca sunt fiinte la care tineti, grupuri cu care credeti ca va identificati... fiti voi responsabili pentru alegerile pe care le faceti. Si eliberati programele, resentimentele, vinovatiile. Da, este posibil ca, undeva, candva, faptele voastre sa fi tulburat armonia universului iar acum consecintele sa se manifeste sub o forma sau alta, dar asta nu inseamna o condamnare la ispasirea vesnica. Ceea ce ne leaga, corzile karmice prin care "pedeapsa"se manifesta sunt propriile noastre neiertari. Noi suntem cei care pastram amintirea a ceea ce am facut si o retraim iar si iar. Universul nu are nevoie de fiinte ingenucheate, aflate in suferinta sau care-si pun cenusa in cap pentru nu se stie ce. Universul are nevoie de fiinte care simt, gandesc, fiinte creatoare care traiesc constient, responsabile pentru ceea ce aleg sa manifeste in vietile lor.
                Iertati-va, iertati, iubiti-va pe voi insiva, iubiti viata... si fiti responsabili.

Trimiteți un comentariu