Pagini

miercuri, 10 decembrie 2014

Renuntarea la asteptari
                   Toti avem asteptari, asteptari legate de familie, copii, prieteni, slujba, ziua de maine, evolutia societatii...suntem atat de plini de asteptari incat ne este de multe ori greu sa vedem unde ne aflam in prezent. Chiar si cand cititi aceste randuri aveti asteptari legate de ceea ce veti citi in continuare. Mintea alearga permanent, anticipeaza, creeaza linii de viitor bazate pe asteptari si in timp ce ne lasam purtati prin labirintul de ganduri si proiectii mentale alunecam pe nesimtite intr-un ocean de conditionari si auto-conditionari. Toate asteptarile noastre sunt create de minte pe baza experientelor trecute, a amintirilor si programelor care ruleaza in fundal fara a fi bagate in seama. Mintea analizeaza datele situatiei in care ne aflam si proiecteaza asteptarile noastre in functie de ceea ce am experimentat in trecut iar acest lucru ne limiteaza propriile experiente. Retraim iar si iar aceleasi frustrari, dezamagiri, emotii. 
                     Fiecare asteptare avuta ne limiteaza potentialul creator, ne sopteste ca avem un numar restrans de rezultate posibile pentru fiecare problema intampinata. Incercati sa renuntati la asteptari si mintea se blocheaza pentru un moment, dupa care incearca sa va demonstreze ca nu puteti trai fara asteptari, ca nu ati sti ce sa faceti, ca nu ati avea un sens, un scop... ca v-ar lipsi motivatia de a face lucrurile sa mearga. Mintea se teme de lipsa controlului asupra lucrurilor, se teme sa dea drumul trecutului, indiferent cat de dureros sau plin de bucurie ar fi fost. Un om care a avut experiente placute va avea asteptari pozitive de la viata, in timp ce omul trecut prin incercari va privi cu teama spre viitor. Luati un exemplu simplu - o dezamagire in dragoste. Dupa ce ati suferit un esec sentimental si cunoasteti o alta persoana o mai priviti cu aceeasi incredere si deschidere ca inainte de a experimenta suferinta sau perspectiva unei alte relatii este umbrita de indoieli? Va trece prin cap gandul ca noua relatie va fi un nou prilej de suferinta? Cel putin o perioada indoielile va vor da tarcoale. De fapt, nimic nu va indica si nu va garanteaza o noua dezamagire, dar mintea opereaza prin baza de date pe care o detine, in baza voastra de date apare amintirea dezamagirii anterioare si prin urmare creeaza asteptari si proiectii de viitor in functie de ceea ce stie ea. 
In momentul in care renuntam la asteptari ne deschidem spre noi experiente, lasam oamenii sa fie asa cu sunt, lasam lumea sa fie, doar sa fie, fara a o limita la ceea ce credem ca stim. Si realitatea este ca nu stim nimic... mintile noastre functioneaza in baza unui numar limitat de date, experiente iar acestea sunt extrem de subiective. Ar putea fi complet false din perspectiva unei persoane care a avut parte de alte experiente. 
Suntem obisnuiti sa ne identificam cu mintea, sa dam o logica, o ratiune lucrurilor care ni se intampla. Spunem ca totul are o explicatie logica si cautam aceasta logica in sacul cu amintiri, apoi ne plangem ca trecem prin aceleasi situatii. Renuntarea la asteptari nu presupune o viata in deriva, ci acceptarea despartirii de trecut, depasirea iluziei ca suntem una cu povestea noastra. 
Faceti un exercitiu - daca va confruntati cu o problema si aveti nevoie de solutii, pentru cateva momente ramaneti in starea de a fi. Respirati pur si simplu si urmariti doar fluxul de aer care va inunda plamanii. Opriti mintea. In aceasta stare asteptarile, proiectiile mentale se opresc si aveti acces la potentialul creativ al universului. Observati solutiile care vin de nicaieri, acel "aha" care dezleaga problemele avute. Acest "aha" nu a venit datorita mintii, nici datorita asteptarilor ori planurilor de viitor bine structurate... ci in lipsa acestora, in momentul in care le-ati dat drumul si ati devenit liberi sa fiti.
Trimiteți un comentariu