Pagini

miercuri, 7 ianuarie 2015

Despre femei si kilograme...
                  Spinos subiect, mai ales acum, dupa sarbatorile care abia au trecut. Dar, cum zilele de vacant sunt dedicate rasfatului… si cele de dupa sunt dedicate dietelor. Sa recunoastem… de cate ori nu am strambat din nas privindu-ne in oglinda dupa sarbatori, cu ganduri nu prea magulitoare si ochi critic…
                    Kilogramele si femeile, eterna poveste… o poveste care adesea incepe frumos pentru a se termina cu un dezastru. Cum apar si se inmultesc cu timpul hulitele kilograme in plus? Raspunsul ar putea fi – mancam prea mult. Dincolo de acest raspuns facil se ascunde un altul – din prea multa lipsa – lipsa de iubire, de stima de sine, de apreciere, de motivatie, de bucurie, de respect, de constienta… Kilogramele vin din minte… doar se materializeaza prin mancarea peste masura. Si pentru a scapa de ele… pornim tot de la o lipsa… lipsa de apreciere de sine, de multumire de sine. Ceva – greutatea – nu ne place, ni se pare o povara, o lipsa de sarm si incercam sa remediem situatia. Problema este ca pornim de la o nemultumire si sfarsim in frustrare, reluand ciclul dietelor minune si al auto-criticilor interminabile. Inainte de a slabi trebuie sa-ti placa de tine, sa te accepti asa cum esti, indiferent de numarul hainelor purtate. De ce? Pentru ca frustrarea genereaza frustrare iar emotiile negative genereaza un stress care  se traduce in… kilograme. Ce ne impinge spre frustrare? Ceea ce credem ca se asteapta de la noi, ceea ce revistele, televiziunile etc. promoveaza ca fiind idealul de atins, credinte si convingeri preluate de cine stie unde si cand. Practic, nu ne acceptam asa cum suntem pentru ca, pe de o parte societatea ne spune ca ar trebui sa fim intr-un fel si pe de alta parte ceva in interiorul nostru ne spune ca ceea ce ni se spune nu este tocmai potrivit pentru noi.
                    Intrebarea principala este – de ce vrem sa fim suple sau mai suple? Care este resortul interior care ne motiveaza dorintele? Raspunsul corect ar fi – pentru noi insene. Daca dorim sa aratam intr-un anumit fel pentru a atrage privirile, pentru a ne gasi perechea ideala, pentru a ne incadra intr-un standard…razboiul este pierdut din start. Tot timpul va fi cineva pe care-l vom considera “mai…”decat noi insine. Asa ca, daca vrem rezultate, o facem pentru noi, nu pentru a fi mai apreciate, mai frumoase, mai ceva decat suntem… ci pentru a celebra frumusetea pe care deja o exprimam, pentru a celebra feminitatea noastra, pentru a fi sanatoase, pline de vitalitate, fericite, implinite.
                  Cum ne pregatim pentru a ne remodela corpul? Remodeland mintea si emotiile in cativa pasi simpli:
                    1.       Observati ce simtiti, cum va simtiti atunci cand va apucati sa rontaiti ceva in plus. Doar observati. Probabil nu e prea confortabil. Mancam prea mult din stress, nemultumire, nervozitate… Cand suntem fericite parca nici nu ne este foame, ne simtim pline de energie… dar cand apare disconfortul emotional, ciocolata si covrigeii devin aliati de nadejde. Notati-va starile care va creeaza senzatia de foame. In spatele acestei senzatii se ascund de obicei credinte limitative, convingeri nocive, emotii reprimate, stima de sine scazuta. Explorati aceste stari, mergeti pe firul lor si vedeti ce le genereaza, chiar daca exista un disconfort. Uneori, in timp ce explorez impreuna cu clientii convingerile limitative care ii impiedica sa-si atinga obiectivele, ajungem sa intelegem ca ceea ce ne bloca era pur si simplu o creatie a mintii si odata eliberat blocajul inceteaza si manifestarile acestuia in planul fizic.
                                   2.   Iubiti-va trupul. Pare o idee narcisista? Nu este. Spuneti-va in fiecare zi ca va iubiti, spuneti corpului ca il apreciati, zambiti-I, multumiti-i. Il veti ajuta sa scape de frustrarile inmagazinate. Invatati sa va apreciati.
                                      3..  Creati-va un ritual zilnic de apreciere de sine. Nu durata conteaza ci calitatea trairii. Zilnic, fie si pentru 5 minute, faceti ceva care sa va incante sufletul. Fie ca ascultati o melodie placuta, fie ca cititi ceva ce va face placere …
                                        4.    Aveti grija de imaginea voastra. Cu trecerea timpului avem tendinta inconstienta de a deveni delasatoare cu noi insine. Punem pe primul loc familia, cariera… feminitatea devine ceva lasat in trecut si asta este ca si cum am incerca sa ne cataram intr-un copac in timp ce lovim cu toporul la radacina lui. In primul rand suntem femei – a fi mama, sotie etc. sunt roluri pe care le imbracam iar cand feminitatea este ingropata sub aceste roluri se ridica impotriva noastra in diferite forme. Aceste roluri devin surse de implinire interioara atunci cand sunt expresii ale feminitatii, nu in lipsa ei. Modul in care ne aratam lumii reflecta imaginea pe care o avem despre noi insine. Si nu tine de kilograme... asa cum am putea crede, ci de energie... de ceea ce radiaza dinspre noi spre lume. Lipsa de stima de sine, pesimismul, neincrederea etc. ne ies prin toti porii. Cu siguranta ati vazut femei care nu se incadreaza in standarde si totusi au un farmec aparte care le face sa radieze.
                                       5.  Creati-va ziua. Incepeti ziua cu hotararea de a exprima prin actiunile, gandurile, emotiile voastre frumusete, armonie. Repetati-va in gand aceasta hotarare in timpul zilei de fiecare data cand simtiti nevoia. Veti simti diferenta.


                Odata ce incepeti sa vindecati interiorul si exteriorul va incepe sa se modifice, sa radieze lumina si armonie. Probabil, urmand acesti pasi veti pierde cateva kilograme fara dieta… doar prin schimbarea atitudinii interioare. In orice caz, veti schimba modul in care va priviti pe voi insiva, modul in care va raportati la propria viata. Si intr-o zi veti constientiza, poate, faptul ca trupul este expresia materiala a sufletului si exprima cu fidelitate convingerile, credintele, temerile, luminile si norii interiori .
Trimiteți un comentariu