Pagini

miercuri, 4 februarie 2015

Cum lucram cu Ho'oponopono pentru vindecarea emotionala

               Traind intr-o lume axata pe achizitii materiale si intelectuale avem tendinta sa neglijam latura sensibila a existentei, uitam ca avem o inima, un suflet care au aceeasi nevoie de hrana ca si corpul fizic si aceeasi nevoie de apreciere si dezvoltare ca si corpul mental. Nepasarea noastra fata de noi insine, fata de nevoia interioara de apreciere, iubire, siguranta se manifesta adesea prin pierderea motivatiei, episoade depresive, frustrare, agresivitate... toate efecte ale dezechilibrului minte - inima. Ho'oponopono ofera o solutie simpla, ne invata sa ne iubim pe noi insine si sa ne acceptam asa cum suntem, sa aducem o schimbare benefica, un plus de hrana pentru latura noastra emotionala. Initial avem nevoie de constientizare si acceptare. Acceptarea este o cheie care poate deschide multe usi. Asadar, primul pas este sa acceptam latura noastra emotionala, sa o includem in viata noastra adesea sufocata de termene limita, probleme, provocari. De ce? Pentru ca o latura emotionala dezvoltata intr-un mod sanatos ne ofera energia si motivatia de a merge mai departe, puterea de a depasi obstacolele. De sanatatea noastra emotionala depinde succesul sau esecul nostru. Cand suntem fericiti ori doar intr-o stare emotionala buna devenim mai eficienti in toate activitatile. In timpul episoadelor depresive randamentul si eficienta scad uneori dramatic.
                 Cum restauram sanatatea emotionala? Permitandu-i laturii noastre emotionale sa existe si sa se manifeste, acceptand-o. Tehnica pe care o voi contura mai departe este inspirata din Ho'oponopono, poate fi adaptata la cerintele si nevoile fiecaruia, cu conditia identificarii corecte a cauzelor care au dus la o atitudine interioara nesanatoasa fata de noi insine ori fata de alte persoane, situatii.
                   Voi da exemplul lipsei de stima de sine pentru ca este atat de des intalnita incat a devenit aproape o normalitate sa te desconsideri ori sa crezi ca nu esti in stare sa iti atingi scopurile. Deci... identificam cauza problemei: lipsa stimei de sine. Acceptam faptul ca avem aceasta stare de lipsa de stima de sine, ca ea exista in interiorul nostru. Putem folosi sugestii de tipul:"desi am aceasta lipsa de stima de sine, ma accept si ma iubesc in totalitate, asa cum sunt". Initial este posibil sa apara un disconfort interior, iritabilitate, o stare de nervozitate. Vor trece, sunt doar indicii ca ati atins o coarda sensibila. Daca rezistenta simtita persista puteti investiga mai departe. Intrebati-va ce aveti de castigat in urma lipsei de stima de sine. Poate sa para absurd... dar subconstientul are o alta logica. Poate va complaceti in aceasta stare pentru a atrage atentia, ori pentru ca ceilalti sa va rezolve problemele... exista multe variante. Analizati, chiar daca doare. Bun, ati analizat, ati tras concluziile si acum incepe lucrul efectiv cu voi insiva. Incercati sa va relaxati. Cel mai simplu este sa o faceti urmarind ritmul respiratiei si detensionand treptat intregul corp. Centrati-va apoi in inima si imaginati-va / vizualizati cum inima voastra se umple de iubire, se deschide. Cei care prefera lucrul cu ingerii pot invoca prezenta Arhanghelului Rafael. Important este sa creati in voi sentimentul de deschidere si iubire. Pentru cei aflati la inceput de drum este util sa-si aduca aminte de un moment din trecut cand s-au simtit plini de iubire fata de ceva ori cineva si sa recreeze acea stare. Continuati sa respirati profund si vizualizati-va pe voi insiva in fata voastra sau folositi pur si simplu o fotografie. Privindu-va in ochi incepeti sa spuneti usor : "Te iubesc. Imi pare rau pentru tot ce exista in mine si se manifesta prin lipsa de stima de sine. Te rog sa ma ierti. Multumesc." De cate ori spunem? Pana cand ne simtim plini de iubire si iertare fata de noi insine. Exista reactii emotionale, descarcari emotionale ce pot sa apara - plans, nervozitate, durere etc. Vor trece si in locul lor se va instala pacea interioara. 
Efectele acestui exercitiu apar uneori imediat, alteori dureaza. Depinde de fiecare, de cat de multa durere am acumulat in interior, de cat de indarjiti suntem... Fiecare este unic si va simti beneficiile aduse de lucrul cu sine in modul sau.
In loc de lipsa de stima de sine puteti pune orice altceva: neiubire, neiertare, depresie, neputinta etc. Practica face lucrurile mai simple si mai usoare iar primul succes obtinut va va incuraja sa perseverati.

sursa foto: http://www.ardatzentroa.com/category/hooponopono/
Trimiteți un comentariu