Pagini

marți, 18 octombrie 2016

Escrocul sentimental - varianta spirituala

               Toti avem nevoie de iubire, de apreciere, de atentie... dar uneori le cautam in cele mai nepotrivite locuri si sfarsim prin a fi mai insetati de iubire decat la inceput. Atunci cand inima pare franta devenim vulnerabili, fragili ca o frunza purtata de vant care nici ea nu mai stie unde va ajunge... si, din pacate, sunt oameni care pot profita de vulnerabilitatea noastra de moment si de care ar trebui sa invatam sa ne ferim. Escrocul sentimental a devenit un obisnuit al cercurilor spirituale. Cumva a inteles ca este locul spre care inimile ranite sau debusolate se indreapta pentru a gasi vindecare si acolo poate astepta in liniste prada. Cum arata el? Oricum. Slab sau gras, inalt sau scund, intelectual rasat sau simplu muncitor. Aspectul nu conteaza. A invatat ca nu prin aspect isi poate atinge scopul, ci prin atitudine, prin manipularea celuilalt. Fie ca este un simplu adept al unei grupari, fie ca este terapeut, maestru sau consilier, modul de actiune este similar. Femeia vizata se indreapta spre el pentru a cauta un sfat ori a-si rezolva unele probleme interioare care o framanta. In mod firesc, ii impartaseste temerile, nemultumirile, frustrarile ei... doar asa se procedeaza cand cauti ajutor, nu? Spui ce te framanta. De aici drumul celui care manipuleaza este deschis. Foloseste informatiile aflate pentru a intruchipa imaginea salvatorului perfect. Devine confidentul, prietenul, sprijinul ei. Evident...este spiritual, vorbeste mult despre iubirea neconditionata...poate chiar prea mult. Da subtil de inteles ca s-au mai intalnit candva, ca o cunoaste din alte timpuri, se aventureaza in scurte si vagi povesti ale vremurilor apuse. Actul terapeutic, care in mod normal ar fi avut o perioada scurta, devine prilej de discutii intime, sunt gasite permanent pretexte, noi probleme care se cer rezolvate. De cate ori are prilejul, escrocul sentimental pozeaza in iluminatul gata sa se sacrifice pentru ceilalti, este neinteles, are stari de extaz in care primeste informatii din sfere inalte. Ea nu. Ea trebuie sa-l asculte pe el... doar asa isi poate gasi linistea. 
            Si asa, din suspin iluminat in suspin iluminat, din iubire neconditionata in iubire neconditionata, victima ajunge intr-o relatie cu nou gasitul guru. Si cam aici se termina iubirea neconditionata. Doamna afla treptat ca la fel de neconditionat sunt iubite si altele, ca nu se pot afisa impreuna din diverse motive, ca el poate veni si pleca atunci cand are chef si cum are chef... pentru ca e liber si toate responsabilitatile unei relatii normale sunt pentru nefericitii aia care inca nu s-au trezit spiritual...printre care, da, si ea. Orice repros, tristete sau frustrare a ei este privita ca semn de lipsa de evolutie spirituala. Cum... nu-l incurajeaza sa imprastie iubirea neconditionata printre reprezentantele sexului frumos? E clar neevoluata si trebuie ignorata o perioada, pana isi revine. Usor, usor, femeia se trezeste prinsa intr-o relatie care ii adanceste si mai profund lipsa de stima de sine, se simte tot mai mica si lipsita de putere in fata lui. De aici... drumul este incert. Fie se decide sa se desprinda din relatia toxica, fie ramane prinsa intr-o suferinta inutila dar extrem de chinuitoare.
                Dragelor, toti avem momente de depresie, de vulnerabilitate in care tot ceea ce ne dorim este un umar pe care sa plangem, un om care sa ne fie aproape. Tocmai in aceste momente sa deschidem bine ochii, sa ne uitam cu atentie cui ne deschidem inimile planse. Nu tot ce zboara se mananca si nu orice broasca este un print. Viata ne ingenucheaza uneori, ne trimite lectii greu poate de inteles, dar noi suntem datori sa ne ridicam asa cum putem, mai greu, mai usor. A ne oferi propria putere interioara unei alte persoane in speranta ca ne va ridica nu este o solutie. 
                Si daca ati ajuns intr-o asemenea relatie, strangeti din dinti si plecati. Nu este usor si vor fi multe momente in care veti dori sa va intoarceti inapoi pentru ca acesti indivizi stiu foarte bine cum sa se foloseasca de propriile voastre sentimente pentru a va manipula si a va pastra disponibile pentru ei. Merita? Iubirea neconditionata nu presupune nepasare fata de celalalt, nu presupune sexualizarea relatiilor cu toata lumea, nu presupune tolerarea unor comportamente care va ranesc. Invatati sa va iubiti pe voi inseva, luati-va inapoi puterea de la cei carora le-ati oferit-o intr-un moment de durere, oferiti-va sprijinul de care aveti nevoie si invatati sa va protejati. Faptul ca alegeti ceea ce este mai bine pentru voi nu inseamna ca nu sunteti suficient de evoluate sa-l intelegeti pe el, oricat ati crede ca il iubiti, inseamna doar ca aveti curajul de a merge mai departe, de a evolua cu adevarat spre ceea ce vreti voi sa fiti, nu spre ceea ce vi s-a spus ca ati fi. 
Trimiteți un comentariu