Pagini

miercuri, 22 februarie 2017

Relatiile - cale de evolutie

            De multe ori relatiile sunt marea sursa de suferinta a vietii. Si nu e deloc greu de inteles de ce. Fiecare om cauta iubire, intelegere, apreciere. Cautam implinirea in relatie cu a alta fiinta, cu un scop comun, cu un vis comun. Cautam sa impartasim si sa ne impartasim in dansul dintre noi si ceilalti, dintre interior si exterior. Si atunci totusi, de ce atata suferinta? Poate pentru ca plecam de la premize gresite, poate pentru ca prea des alergam spre ceilalti ca sa fugim de noi, poate pentru ca oricat s-ar stradui un altul nu poate umple golul din relatia noastra cu noi insine.
            Orice relatie cu celalalt incepe si se dezvolta din relatia ta cu tine si cu viata. De cele mai multe ori ne indragostim de propriile noastre proiectii asupra celuilalt, incercam sa ne iubim pe noi in celalalt... si pentru o perioada reusim, pana cand celalalt incepe sa reflecte nu atat ceea ce proiectam in exterior cat ceea ce continem in interior. Ne victimizam? Vom fi victime. Suntem egoisti? De asta vom avea parte. Ne respingem pe noi insine? Vom fi respinsi. Ne pedepsim in diverse forme? Ne temem? Relatiile noastre vor reflecta cu fidelitate disfunctionalitatile din propria noastra relatie cu noi. Ce crezi despre tine, ce vrei pentru tine, ce simti pentru tine, ce iubesti in interior... ce demoni ascunzi in colturile mintii, ce vrei sa inabusi... toate iti vor iesi in cale pentru a deschide ochii si a te corecta. 
              Fiecare relatie este o poveste despre tine, despre cine crezi ca esti, despre ce crezi ca meriti... nu constient, ci adanc in subconstientul tau. Te poti invarti de zeci de ori in triunghiul calau - victima - salvator fara sa vezi ca in toate aceste roluri esti tu insuti, ca povestea ta despre tine te poarta de la un rol la altul. Poti iesi din cerc alegand sa te opresti si sa privesti in interior, la povestea ta, la ceea ce porti in tine. Ne temem mai mult de ce purtam in noi decat de ceilalti. Sa proiectam rolul calaului in celalalt este mai simplu decat sa vedem cum noi suntem propriul calau.
            Ne vindecam relatiile vindecandu-ne pe noi, scotand la suprafata ceea ce credem ca suntem si descoperind cine suntem dincolo de povestea pe care ne-o tot repetam despre noi. Si cand incepem sa avem o relatie corecta cu noi cei care suntem relatiile se schimba. Poate ca sunt oameni care pleaca pentru ca rolul lor este incheiat, poate ca sunt oameni care vin pentru ca rolul lor in devenirea noastra abia incepe. 
           Observati-va relatiile, analizati ce lipseste, ce doare, ce bucura, ce va inalta si ce va coboara. Toate voresc despre voi, despre lectiile pe care le evitati, despre lectiile pe care le-ati invatat. Relatiile cu ceilalti sunt despre relatia voastra cu voi si sunt o pretioasa cale prin care va puteti cunoaste, intelege si creste. 
Trimiteți un comentariu